Vattenprojekt

Rent vatten - en mänsklig rättighet

Uppdatering (2019-04-11)

Idag finns två (2) st vattenreningsanläggningar installerade i Uganda via de gåvor som kommit in via St Staffans vattenprojekt. Vilket mirakel. Fler än 1.500 barn kan nu dricka friskt hälsosamt vatten tack vare dessa anläggningar. De slipper också gå i mer än 2 timmar morgon o kväll för att bära hem smutsigt vatten som gjorde att de ofta blev sjuka, missade skolan och annat. Nu kan de få vatten direkt från en kran monterad vid deras egen skola och kan bära hem friskt vatten till sina familjer.

Det kommer att publicerar mer information om detta på vår hemsida så småningom.

Thomas, vår ordförande har varit ned till Uganda (mars 2019) och dokumenterat dessa anläggningar. En film håller på att produceras för att visa vilken otrolig skillnad vi kan få betyda bara genom att ge en liten droppe av vårt överflöd i Sverige som blir till vatten som ger liv i Uganda.

De projekt vi hitills varit med och finansierat har dessutom blivit billigare än de planerade 65.000 kr per anläggning eftersom det funnits elektricitet vid båda anläggningarna, vilket innebär att kostnaderna var mindre än 40.000 kr per anläggning. Finns ingen el så installeras även en solcells anläggning för att driva vattenreningen, vilket då ger lite merkostnader

Sprid gärna denna information vidare och sätt gärna in en EXTRA GÅVA på vårt specifika BG-nummer 372-9902 till "VATTENPROJEKTET"

HISTORIK

Föreningen S:t Staffans kapell, Korset i Hassela gick år 2016 in i ett projekt som drivs av SolarWave.

Målet var att finansiera en vattenreningsanläggning så att att eleverna vid en skola i Kampala, Uganda får tillgång till rent, drickbart och säkert vatten. 

   

 I november 2016 var utvecklaren av SolarWave vattenreningsanläggning, dr Johan Wennerberg uppe i Nordanstig och informerade om vatterreningstekniken och berättade om projektet.

Mer än 750 miljoner människor saknar dricksvatten. Varje dag dör 800 barn under 5 år för att de dricker förorenat vatten. Därför startar nu föreningen S:t Staffans Kapell ett humanitärt hjälparbete, med detta vattenreningsprojekt i Uganda.  

Läs mer från inbjudan 2016 HÄR

Skolan som har 354 elever i åldrarna 3-9 år ligger i ett mycket fattigt område i närheten av huvudstaden Kampala. Av skolans elever är det bara en liten del som klarar av att betala skolavgiften på ca 250:- per termin, så skolan som drivs på ideell basis är beroende av bidrag från kyrkan, kommunen och privata givare för att klara driften löner mm.

Läs mer om Solar Waves teknik och verksamhet HÄR

Serina Nursery har med hjälp av donationer från organisationer och ambassader kunnat borra en brunn och bygga en regnvattentank, så tillgången på vatten är god men det vattnet är inte drickbart utan rening. Idag renar man vattnet med bl.a. klor vilket har resulterat i att många barn har drabbats av allergiska reaktioner av kloret, de kräks får hud utslag mm. För några av barnen har besvären varit så allvarliga att de blivit inlagda på sjukhus.

Med hjälp av ett litet bidrag oss alla och Solar Waves vattenreningsteknik så kommer vattnet att renas från mikrobiologiska föroreningar till 99,9% samt från sediment, klor, oönskad lukt och smak. Vattenrenaren drivs den av en batteribank som laddas till 100% via solenergi.

 

Kostnaden för projektet inklusive 3 års drift och underhåll är ca 65.000;-. TILLSAMMANS FIXAR VI DETTA

VILL DU VETA MER....tag kontakt med oss på S:t Staffan så brättar vi mer. 

ÄNTLIGEN kan vi samlas tillsammans vid korset

VÄLKOMMEN på Sveriges nationaldag den 6/6 2022 kl 16:00

Då skall vi be för vårt land mm 

JONNY & ÅSA FOGLANDER mfl medverkar

Tag gärna med fikakorg och egen stol (det finns bänkar men räcker nog inte till alla)


 

Den 1/7 2021 är det 10 år sedan korset restes

Den 2/7 2021 är det 10 år sedan området ”invigdes”

Den 3/7 2021 är det 10 år sen korset invigdes.

Därför blev det en jubileumsdag lördagen den 3/7 2021.

Karl-Gustav Severin och Olof Edsinger deltog denna fantastiska dag 


Vi kunde åter igen samlas tillsammans för att be för vårt land

Tack till  alla som deltog på olika vis. Gud hör bön

B så får du C