Fakta Korset i Hassela
-
Höjd: 30 meter
-
Bredd: En tvärbjälke på nio meter
-
Vikt: 14 ton
-
Material: Ihålig limträkonstruktion
-
Tillverkare: Martinssons i Byggdsiljum
-
Placering: I syd-nordlig riktning på toppen av Svartberget i Älvåsenmassivet
-
Invigning: 1 - 3 Juli 2011
Historik
Det tog alltså 25 år från det att prästen Karl Åkerblom delade tanken om att resa ett kors i Hassela med några vänner i Nordanstig tills visionen blev verklighet. Efter 24 år, fyra bygglov, otaliga diskussioner, tidningsartiklar och sammanträden, kunde det första spadtaget för S:t Staffans-korset i Hassela tas den 10 september 2010 av Nordanstigs kommunalråd Stig Eng.
Resningen av St Staffans-korset i Hassela skedde den 1 juli 2011, något som fick stor uppmärksamhet i både profana och kristna medier. Tidningar, radio och tv både lokalt och på nationell nivå rapporterade från händelsen. Invigningen som följde dagarna efter resningen blev en riktig festhögtid, med välbesökta gudstjänster där bla biskop emeritus Björn Fjärstedt och domkyrkokomminister Carl-Erik Sahlberg medverkade.
De totala kostnaderna i etapp 1 för projektet var omkring en miljon kronor. I dessa kostnader ingår vägbygge, röjning och beredning av området, byggandet av fundamentet, projektering samt tillverkningen av själva korset i limträ. (Vägen finansierades via gåvor redan innan första spadtaget). I etapp 2 ingår bla byggnation av St Staffans kapell, servicehus, stenläggning framför kapellet, framdragning och montering av el.
Mannen som ritade korset och kapellet
Han har gjort flera kända hotell och byggnadsverk. Nu har arkitekt Johnny Isaksson även ritat jätte korset i Hassela – helt ideellt. – Det gäller att ha bra relationer vertikalt också, säger han med glimten i ögat.
Att rita ett 30 meter högt kors och ett kapell, allt med Gudomens treenighet som grund tema. Det var uppdraget som Isaksson för några år sedan fick av föreningen S:t Staffans kapell. Och så blev det. – Allt är trekantigt och allt går att dividera med tre. Korset är en ihålig limträ konstruktion byggd i trekant och kapellet har tre fönster på var sida, berättar han. Det mäktiga korset ska bli vitt täcklaserat och det knuttimrade kapellet falurött. I kapellets falsade koppartak har Isaksson även ritat in ett fönster som vetter upp mot himlen. Johnny Isaksson har tidigare bland annat ritat flera filmstäder åt SF, Hotell Lappland i Lycksele med världens största lappkåta (22 meter i takhöjd) och hotell Södra berget i Sundsvall, vars utsiktstorn även utgör startplats i slalombacken. Att få rita ett träkors på en bergknalle i norra Hälsingland är inte ett dugg sämre, menar han. – Korset är nog bland det roligaste jag har gjort, det är så speciellt, och det är därför jag fortsätter – helt ideellt, förklarar Isaksson. – Jag tänker vara med tills det står där uppe på toppen, intygar han